O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Δίνεται στη δημοσιότητα έρευνα που διεξήχθη σχετικά με τον υπό σύσταση νέο προοδευτικό φορέα.

Η έρευνα, η οποία δεν διεκδικεί δάφνες στατιστικής εγκυρότητας αφού δεν ήταν αυτός ο στόχος της, διεξήχθη μεταξύ πολιτών που έχουν ενδιαφερθεί ή και συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια στις προσπάθειες ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Εστάλησαν, 11.818 emails/ερωτηματολόγια με ισάριθμους αποδέκτες και υπήρξαν 2.110 απαντήσεις σ’ αυτά. Αξίζει να σημειωθεί πως το 77,06% όσων απάντησαν δηλώνουν πως θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα ενώ το 63,84% πως θα πάρει μέρος και στο μετέπειτα Ιδρυτικό Συνέδριο.  Ενδιαφέρον έχει ότι το 82.46% θα ψήφιζε με Ηλεκτρονική
Ψηφοφορία μέσω του συστήματος https://zeus.grnet.gr/  για την εκλογή των συνέδρων.

Το ερωτηματολόγιο κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων για το νέο φορέα. Στα πιο σημαντικά απ’ αυτά όπου οι απαντήσεις δίνονται με μεγάλη πλειοψηφία είναι’ η προοπτική ενός ενιαίου πολυτασικού κόμματος με διάλυση των υφιστάμενων (78.96%), το Συνέδριό του να διεξάγεται κάθε χρόνο (73,84%), η ηγεσία του να είναι συλλογική με αναλογική εκπροσώπηση όλων των τάσεων (58,82%), η «δομική αντιπαράθεση με παράλληλη προβολή προγραμματικών αντιπροτάσεων” ως βέλτιστος τρόπος αντιπολίτευσης με 67.30%, «η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει όσα έχουν συμφωνηθεί αλλά και ευρύτερες αλλαγές που είναι αναγκαίες” (αντί αναθεώρησης της συμφωνίας με τους εταίρους) ως η στρατηγική προτεραιότητα με 87.16%, “η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, της απελευθέρωσης της επιχειρηματικότητας, της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων και της ριζικής αναδιάρθρωσης του Δημοσίου” ως προγραμματική κατεύθυνση με 78.10% ενώ, τέλος, στις αντιθέσεις που καθορίζουν την πολιτική ζωή στις απόψεις των απαντώντων κυριαρχούν το Μεταρρύθμιση-Λαϊκισμός (60,52%), το Εκσυγχρονισμός-Καθυστέρηση (54,12%) και το Πρόοδος-Συντήρηση (47,68%).

Σε άλλα ζητήματα που αφορούν τις λειτουργίες και τις “οργανωτικές αρχές” του νέου φορέα, προγραμματικά θέματα ή τις επιθυμητές μελλοντικές κυβερνητικές λύσεις δεν διαμορφώνονται σαφώς πλειοψηφικές απαντήσεις ενώ η τετράδα που πρωτεύει στο ερώτημα για τον επικεφαλής είναι κατά σειρά: Καμίνης, Θεοδωράκης, Γεννηματά, Ανδρουλάκης.

Δείτε παρακάτω το σύνολο του ερωτηματολογίου και των απαντήσεων.

Κατεβάστε το σύνολο των ερωτήσεων και απαντήσεων σε PDF.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου