O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Ο αγοραστής κρίνει την «τύχη» της Cyta Hellas


Η Vodafone, οι υποψήφιοι «μνηστήρες» και οι ζυμώσεις


ΜΕ ΤΟ... ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ Η ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο αγοραστής κρίνει την  «τύχη» της Cyta Hellas  Οι εξελίξεις και η επόμενη ημέρα στην Cyta Κύπρου θα κρίνουν και την τύχη της ελληνικής θυγατρικής της, Cyta Hellas, καθώς αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία». Σύμφωνα, με το χρονοδιάγραμμα και υπό τις εντατικές πιέσεις της Τρόικας για να «τρέξει» η κυπριακή κυβέρνηση το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών Οργανισμών του Δημοσίου- μεταξύ των οποίων και της Cyta- τα έσοδα από το οποίο θα δώσουν ανάσα στην οικονομία, η διαδικασία για την εταιρία τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2015 ή το αργότερο στις αρχές του 2016.

Η έκβαση της ιδιωτικοποίησης της μητρικής εταιρίας,
η οποία έχει αποτιμηθεί κοντά στο 1 δισ. και ο νέος ιδιοκτήτης της θα αποτελέσουν το «κλειδί» και για το τι μέλλει γενέσθαι με την Cyta Hellas. Οι ζυμώσεις και οι κρούσεις ενόψει του σχετικού διαγωνισμού που θα διεξαχθεί έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες.

Ενδιαφέρον φέρονται να έχουν δείξει ισχυροί παίκτες του τηλεπικοινωνιακού κλάδου από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Μ. Ανατολή  και τις αραβικές χώρες, μεταξύ των οποίων η ισραηλινή Eurocom Holdings, η αμερικανική Atlantic Tele Network, η Batelco από το Μπαχρέιν, η EIT, αλλά και η Deutsche Telecom και η βρετανική Vodafone. Οι πιθανοί «μνηστήρες» είναι πολλοί.

Και, ο τελικός πλειοδότης, είναι εκείνος που θα αποφασίσει αν θελήσει να διατηρήσει την παρουσία της εταιρίας στην Ελλάδα ή όχι. Αν, δηλαδή, η κυπριακή Cyta περάσει στα... χέρια ξένων επενδυτών που μέχρι σήμερα δεν δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, ζητούμενο αποτελεί αν θα τους ενδιαφέρει η παραμονή τους στην Ελλάδα έστω και γεωστρατηγικά.

Κάτι μάλλον δύσκολο, δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός στον κλάδο αυτή την στιγμή είναι μεγάλος και η Cyta Hellas βρίσκεται αρκετά «πίσω» σε σχέση με τους αντιπάλους της, μετρώντας 315.000 συνδρομητές (4η θέση μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων), ενώ  αντικίνητρο αποτελούν οι ζημίες της ύψους 16,69 εκατ. ευρώ (το 2013), αλλά και τα αρνητικά κεφάλαια κίνησης ύψους 36,6 εκατ. ευρώ την ίδια χρονική περίοδο.

Βέβαια, σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα και να προσμετρήσει στις τελικές αποφάσεις του νέου αγοραστή είναι το πανελλαδικό δίκτυο οπτικών ινών της Cyta Ελλάδος, το οποίο εκτείνεται νότια από την Κρήτη και βόρεια μέχρι και την Αλβανία, τα Σκόπια και την Βουλγαρία.

Αυτό το δίκτυο είναι σαφώς μεγαλύτερης δυνατότητας από τις ανάγκες της πελατειακής της βάσης, οπότε με την ορθή αξιοποίηση των αποθεμάτων χωρητικότητας θα μπορούσε η ελληνική εταιρία να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στις χονδρικές αγορές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Γιάννη Κουλία και τον γενικό διευθυντή της Cyta Hellas, Χρίστο Λιμνατίτη «αυτό το στοιχείο ίσως λειτουργήσει ως δέλεαρ για τους δυνητικούς επενδυτές ενόψει της ιδιωτικοποίησης».

Ο «ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ» VODAFONE

Αν τελικά στον διαγωνισμό για την Cyta... κόψει πρώτη το νήμα η Vodafone, τότε μάλλον στην Ελλάδα η θυγατρική του κυπριακού ομίλου είτε θα κλείσει ή θα απορροφηθεί. Και αυτό γιατί οι Βρετανοί έχουν μέσω της Vodafone Hellas, η οποία έχει αποκτήσει ήδη την HOL και διεκδικεί και την Forthnet ισχυρή παρουσία εδώ και είναι σίγουρο πως δεν θα διατηρήσουν την Cyta Hellas με την υφιστάμενη μορφή.

Πάντως, μέχρι σήμερα στους τηλεπικοινωνιακούς κύκλους η βρετανική Vodafone μοιάζει ως «φαβορί» για την κυπριακή μητρική: Tόσο λόγω της συνεργασίας που έχει ήδη με την Cyta στην Κύπρο, όσο και λόγω της συνεργασίας που έχουν επί ελληνικού εδάφους, καθώς η είσοδος της Cyta Hellas στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός πάροχος γίνεται με τη συνδρομή της Vodafone.

Άλλωστε, η Vodafone μετά την πώληση της Verizon Wireless στις ΗΠΑ αποκόμισε ρευστό 130 δις. δολ. και έτσι έχει την δυνατότητα να προχωρήσει σε εξαγορές επί ευρωπαϊκού εδάφους. Η Μεγαλόνησος είναι μία από τις αγορές που την ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως, καθώς είναι από τις λίγες χώρες που δεν διαθέτει αυτόνομη παρουσία, αλλά και για γεωστρατηγικούς λόγους εξαιτίας των «στενών δεσμών» Κύπρου- Αγγλίας.

Πάντως, κατά καιρούς στο τραπέζι των συζητήσεων του ΔΣ της Cyta Κύπρου έχει πέσει και η πρόταση για αυτόνομη πορεία της Cyta Hellas ή ακόμη και για ανεξάρτητη πώληση, άσχετα με τις εξελίξεις της ιδιωτικοποίησης. Ωστόσο, οι περισσότεροι θεωρούν πως πρέπει να δοθεί «πακέτο».

Γι' αυτόν τον λόγο και γίνονται προσπάθειες για την βελτίωση της αξίας της ελληνικής θυγατρικής τόσο μέσω της πιο δυναμικής εισόδου στο κομμάτι των 4play υπηρεσιών, όσο και μέσω του κονδυλίου που έχει εγκρίνει η μητρική ύψους 15 εκατ. ευρώ για επενδυτικές δραστηριότητες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά στην Ελλάδα. Τέλος, σημαντική είναι η αρωγή της μητρικής στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων της, που συνολικά φτάνουν τα 84,1 εκ. ευρώ.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ 340 ΕΚAT.

«Αγκάθι» 1,14 δισ. ευρώ για την αποκρατικοποίηση

Η υπόθεση «ιδιωτικοποίηση» της Cyta Κύπρου δεν είναι πάντως, εύκολη υπόθεση. Σημαντικό «αγκάθι» αποτελεί το ότι η κυπριακή εταιρία έχει στην ευθύνη της και το Ταμείο Συντάξεων των εργαζομένων, το οποίο έχει «προίκα» γύρω στα 800 εκατ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι ζητούν λοιπόν, εγγυήσεις πως ο κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής θα πρέπει να εγγυηθεί τουλάχιστον αυτό το ποσό προκειμένου να μπει στην διαγωνιστική διαδικασία. Βάσει αυτού ο ιδιώτης που θα επενδύσει θα πρέπει να το γνωρίζει αυτό και αναλόγως του μεριδίου που θα επενδύσει στην CYTA θα πρέπει να είναι και η αναλογία του στις εγγυήσεις του Ταμείου Συντάξεων.

Η μοναδική περίπτωση στην οποία ο επενδυτής θα μπορέσει να αποφύγει αυτό το δυσβάσταχτο βάρος θα είναι εάν το κράτος επωμισθεί ολόκληρη την εγγύηση.

Ο πονοκέφαλος τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την Τρόικα δεν σταματάει εδώ καθώς ο Οργανισμός έχει δανείσει στο κράτος συνολικά 340 εκατ. ευρώ. Δάνειο το οποίο θα πρέπει να επιστραφεί.

http://www.dealnews.gr/roi/item/123111#.VF3FVmfeX8Y

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου