O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Παρουσίαση προγράμματος αξιοποίησης έκτασης του ΑΟΟΑ στο Πικέρμι από τον ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Νίκο Ταγαρά

Το πρόγραμμα αξιοποίησης έκτασης στο Πικέρμι προς όφελος των μελών του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) παρουσίασαν σήμερα από κοινού στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Ταγαράς.
Με το πρόγραμμα αυτό και την ψήφιση του Ν.4280/14 παρέχεται λύση προς τα μέλη του ΑΟΟΑ σε ένα ζήτημα που εκκρεμούσε επί τέσσερις δεκαετίες. Με την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης του ΑΟΟΑ θα δημιουργηθεί
ένας νέος οικισμός στο Πικέρμι με σύγχρονη πολεοδομική οργάνωση και υψηλή περιβαλλοντική προστασία, ικανοποιώντας το πολύχρονο αίτημα των μελών του οργανισμού για στεγαστική αποκατάσταση.
Η παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, του πρώην Αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, Υποστράτηγου ε.α. Ευάγγελου Δανιά.
Ακολουθούν αποσπάσματα των ομιλιών των Υπουργών και του Α/ΓΕΕΘΑ:

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, από κοινού με το συνάδελφό μου, Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τον κ. Νίκο Ταγαρά, είμαστε εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε να δρομολογήσουμε τις ενέργειες εκείνες, στη βάση του νόμου του ΥΠΕΚΑ (Ν.4280/2014), και επιτέλους να αξιοποιήσουμε, τη σημαντική έκταση του Πικερμίου, προς όφελος των μελών του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών, αλλά και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών που κατοικούν στις γύρω περιοχές.

Πρόκειται για μία απόφαση που θα συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση αυτού του χώρου, την αξιοποίησή του και βεβαίως ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα, μία εκκρεμότητα που φέτος συμπλήρωσε σαράντα ολόκληρα χρόνια.

Σαράντα χρόνια είναι πολλά, μιλάμε για δύο γενεές αξιωματικών που περίμεναν αυτή την ώρα. Η πρώτη φορά που πληροφορήθηκα αυτήν την εκκρεμότητα ήταν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στην προηγούμενη θητεία μου. Πρέπει να πω για να το αναγνωρίσουν και οι συνάδελφοι του και κυρίως οι μελλοντικές γενεές, ότι ήταν μια από τις σημαίες που σήκωσε ευαισθητοποιώντας την πολιτική ηγεσία.

Οφείλω να προσθέσω ότι βρήκα άμεση ανταπόκριση στο πρόσωπο του τότε Αναπληρωτού Υπουργού ΥΠΕΚΑ του κ. Σταύρου Καλαφάτη, τον οποίο θα ήθελα εκ μέρους όλων να ευχαριστήσω. Προώθησε την υπόθεση αυτή με γρήγορους ρυθμούς «σπάζοντας» γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

 Και βέβαια το Νίκο Ταγαρά ο οποίος επιτάχυνε ακόμα πιο γρήγορα τους ρυθμούς. Πρέπει να πω ότι ήταν από τα πρώτα θέματα που αγκάλιασε με ενδιαφέρον, γιατί είναι σχετικά νέος στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά πολύ γρήγορος στις αποφάσεις. Ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι μας έχουμε αυτοδιοικητική εμπειρία, διότι αυτό μας έχει μάθει να είμαστε γρήγοροι, αποτελεσματικοί και κυρίως πρακτικοί.
Συγκεκριμένα για την περιοχή του Πικερμίου, με το νέο νόμο, επιβάλλεται η παραχώρηση στο Δημόσιο του 50% των εκτάσεων των ενδιαφερομένων, με σκοπό την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και επιτρέπεται να πολεοδομηθεί το υπόλοιπο 50%, με χαμηλό συντελεστή οικοδόμησης, μετατρέποντας την υφιστάμενη χέρσα και εγκαταλειμμένη έκταση σε έναν σύγχρονο οικισμό με πολλές κοινωφελείς λειτουργίες και βέβαια μεγάλης κλίμακας τεράστιο χώρο πρασίνου.
Στο πλαίσιο αυτό, τα δυο Υπουργεία έχουν ήδη συναποφασίσει  και επεξεργάζονται τις σχετικές ρυθμίσεις και δίνεται πλέον η δυνατότητα στον ΑΟΟΑ να αξιοποιήσει την περιουσία του και να δημιουργήσει επ’ ωφελεία των μελών του, ένα νέο σύγχρονο οικισμό στο Πικέρμι.
Μετά την έγκριση του σχεδίου πόλεως, ο ΑΟΟΑ θα παρουσιάσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό στεγαστικό πρόγραμμα που θα συμβάλλει και αυτό στο μεγάλο θέμα της ανάπτυξης και βέβαια κατ’ επέκταση της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Επιπλέον η εφαρμογή του νόμου, έτσι όπως σχεδιάζεται από τον ΑΟΟΑ, θα αποτελέσει και οδηγό για τους λοιπούς συνεταιρισμούς, αφού στην έκταση του Πικερμίου εντοπίζονται τα πλέον πολύπλοκα προβλήματα, λόγω των δεσμεύσεων και της ιδιοκτησιακής μορφής.
Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στο γεγονός ότι για τα μέλη του ΑΟΟΑ επίκειται η δημοπράτηση για κατασκευή 2 πολυκατοικιών, μία στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Καλαμαριάς, 8 διαμερισμάτων και η άλλη στην Καστοριά των 10 διαμερισμάτων.

          Επιπλέον, κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των μονίμων στελεχών είτε αφορούν θέματα στέγασης, αποδοχών, υγειονομικής περίθαλψης, ασφαλών συνθηκών εργασίας, είτε στήριξης της στρατιωτικής οικογένειας -το έχω πει πάρα πολλές φορές και θα το επαναλάβω σήμερα- είναι στην άμεση προτεραιότητα της πολιτικής μας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

        Ξεκάθαρα τονίζω ότι τους οφείλουμε πολλά, τους χρωστάμε πολλά.

      Η σημερινή πρωτοβουλία αναγνωρίζει στην πράξη την συμβολή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας και βεβαίως για την προσήλωση τους στο υπέρτατο καθήκον τους.

Ν. ΤΑΓΑΡΑΣ: Να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και τη συνάντηση τον αγαπητό Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Όπως επίσης να ευχαριστήσω και τον συνάδελφό μου, τον υπουργό που διαδέχθηκα, τον Σταύρο Καλαφάτη, για ένα θέμα που μας κάνει όλους να αισθανόμαστε λίγο καλύτερα. Ζούμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη, δύσκολη, ζούμε ήδη τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης και τις συνέπειες. Αν δεν μπορούμε να δώσουμε πολλά πράγματα σε επίπεδο οικονομικό, αυτό το οποίο οφείλουμε και μπορούμε είναι, τουλάχιστον, να λύσουμε προβλήματα και πληγές του παρελθόντος.

         Έστω και καθυστερημένα, αυτή τη φορά με βήματα γρήγορα και χωρίς καθυστερήσεις, ξεκινήσαμε με το Νόμο 4280/14. Δίνουμε πλέον τη δυνατότητα να ασκήσουν πολλοί συμπολίτες μας - στην περίπτωση τη συγκεκριμένη αξιωματικοί μας και όχι μόνο - το αναφαίρετο δικαίωμα αξιοποίησης της περιουσίας τους, που τους στέρησε τόσες δεκαετίες η πολιτεία μας. Ο Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών αξιοποιεί πλέον αυτή την έκταση. Μιλάμε για μια έκταση συνολικά στην περιοχή 6.100 στρεμμάτων, 2.500 περίπου στρέμματα ανήκουν στον ΑΟΟΑ.

         Υπάρχουν όμως και άλλοι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί με τους οποίους υπάρχει συνεργασία και ιδιώτες ακόμη. Αυτοί οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί είναι του προσωπικού του Ο.Τ.Ε., της Ολυμπιακής Στέγης, του Ελληνικού Φοίνικα και είπα και ορισμένοι ιδιώτες που έχουν περίπου ίδια έκταση με τον ΑΟΟΑ. Συνολικά πρόκειται για 6.100 στρέμματα από τα οποία τα 2.200 περίπου θα πολεοδομηθούν. Επιλέξαμε τη δυνατότητα ήπιας επέμβασης. Μιλάμε για δυνατότητα που δίνεται να προστατεύσουμε την περιοχή. Λάβετε υπόψη σας ότι τουλάχιστον το 50% της όλης έκτασης θα πρέπει - και αυτό γίνεται για πρώτη φορά - να παραχωρηθεί κατά κυριότητα στο κράτος. Και κατά μορφή. Σημαίνει ότι το κράτος κερδίζει και ιδιοκτησία, διατηρεί και προστατεύει και τη μορφή, το δάσος.

         Από την άλλη πλευρά προστατεύουμε - και μάλιστα με σχεδιασμό συγκεκριμένο - όλες τις ζώνες απολύτου προστασίας. Δίνουμε όμως ταυτόχρονα αυτό το δασικό οικοσύστημα που δημιουργείται, όχι μόνο στην υπηρεσία του συγκεκριμένου οικισμού που θα πολεοδομηθεί, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

         Όλοι λοιπόν είναι κερδισμένοι απ’ αυτή τη διαδικασία. Βλέπουμε μέσα απ’ αυτή την πιλοτική και αντιπροσωπευτική ταυτόχρονα κίνηση ότι μπορούμε, όταν θέλουμε, να λύσουμε προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Να απεμπλέξουμε και να απελευθερώσουμε δημιουργικές δυνάμεις σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

         Με αυτές τις παρατηρήσεις θέλω να ευχαριστήσω για τη συνάντηση κύριε Υπουργέ και να σας ευχηθώ και στα νέα σας καθήκοντα καλή επιτυχία, καλή δύναμη. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρετε και εκεί, όπως σε όλες τις θέσεις που λειτουργήσατε μέχρι σήμερα.

Σ. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ:     Ήταν στους στόχους μας να επιλύσουμε προβλήματα και παθογένειες που ταλαιπωρούσαν για πάρα – πάρα πολλά χρόνια πολλούς πολίτες, τους Έλληνες πολίτες, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να μην αποφύγουμε δηλαδή να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, να μην τα παρακάμψουμε, αλλά να έχουμε μία μετωπική σύγκρουση με αυτά.

         Και στο ζήτημα της γης, μπορούμε να πούμε ότι τα προβλήματα ήταν ουκ ολίγα. Αποφασίσαμε λοιπόν μέσα από την επεξεργασία του συγκεκριμένου ζητήματος να δώσουμε μία πραγματική λύση.

         Πεδίον δόξης λαμπρό για να επιλύσουμε περισσότερα προβλήματα. Ο κόσμος έχει ζητήματα που χρειάζονται επίλυση και να κλείσω με μία πραγματικά ευχή σε προσωπικό επίπεδο. Με το ίδιο σθένος, την αποτελεσματικότητα, την αγάπη με την οποία έχετε επιτελέσει τα καθήκοντά σας, από όλες τις θέσεις τις οποίες τιμήσατε, με την ίδια αποτελεσματικότητα, το σθένος και την αγάπη είμαι σίγουρος ότι θα επιτελέσετε και το καθήκον σας, το πολύ υψηλό καθήκον, το οποίο έχετε αναλάβει για τα επόμενα χρόνια κύριε Υπουργέ. Και να ξέρετε ότι εμείς είμαστε δίπλα σας για ο,τιδήποτε χρειαστείτε.

         Με τη Βουλευτική μας ιδιότητα, με οποιαδήποτε ιδιότητα και κυρίως με την ανθρώπινη ιδιότητα, που πιστεύω ότι είναι και πολύ σημαντικό στις μέρες μας.

Μ. ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ:  Κύριοι Υπουργοί, κύριοι, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που παρίσταμαι σε αυτήν εδώ τη συγκέντρωση για την παρουσίαση του νόμου αυτού.
 Ήταν ένας από τους πρώτους στόχους που έθεσα όταν ανέλαβα και ήδη από τον Φεβρουάριο του ’12 το είχαμε συζητήσει με τον κύριο Υπουργό και ξεκινήσαμε τις προσπάθειες .

 Το Πικέρμι για τις Ελληνικές Ένοπλές Δυνάμεις είχε και έχει πάρει μία μυθική διάσταση. Ένα πρόβλημα 40 ετών το οποίο ήταν αδύνατον να επιλυθεί, και έμενε απόρθητο και απείραχτο. 

 Απαιτήθηκε η προσωπική εμπλοκή του κυρίου Πρωθυπουργού και του κυρίου Υπουργού Εθνικής Άμυνας που και οι δύο ενεπλάκησαν σε προσωπικό επίπεδο, του κυρίου Καλαφάτη και του κυρίου Ταγαρά, για να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε αυτή τη κατάσταση και να αποδείξουμε τελικά ότι όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, όταν υπάρχει η προσωπική βούληση γενικότερα - γιατί εγώ ξεπερνάω το θέμα της πολιτικής βούλησης- των διοικούντων να λύσουν το πρόβλημα, θα το λύσουν. Και αυτό ακριβώς έγινε. Και βρισκόμαστε τώρα μπροστά στην επίλυση ενός θέματος, που θα ικανοποιήσει, περίπου 2.000 στελέχη, για να πάρουν τελικά κάτι που τους ανήκει. 
            Θα ήθελα λοιπόν να επαναλάβω τις ευχαριστίες μου στην πολιτική ηγεσία, που προανέφερα καθώς επίσης και στον Διοικητή του ΑΟΟΑ τον Αντιστράτηγο τον κύριο Κουτρουμπέλη που ασχολείται  σε βάθος.

            Και να ευχηθώ ότι θα προχωρήσουμε όσο το δυνατόν στις υπόλοιπες διαδικασίες για να μπορέσουμε επιτέλους να δώσουμε στους δικαιούχους τα οικόπεδά τους στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμών Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) αγόρασε το 1972, έκταση 2,486 στρεμμάτων στο Πικέρμι, με μορφή λωρίδων γης, αναμεμειγμένες με αντίστοιχες λω­ρίδες ιδιοκτησίας ιδιωτών και τεσσάρων άλλων οικοδομικών συνεταιρισμών, συνολικής έκτασης άνω των 6000 στρεμμάτων.

Κατά το παρελθόν έγιναν τρεις (3) προσπάθειες για ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης και λύσης του προβλήματος, με πρώτη το 1976-80 και την τελευταία το 2006, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.    

Ταυτόχρονα, κατά τη χρονική αυτή περίοδο, επιβλήθηκαν ευ­ρύτερες δεσμεύσεις στην συνολική έκταση (6116 στρέμματα), που περιόρισαν κατά πολύ την δυνατότητα δόμησης.

Συγκεκριμένα:

·                     Χαρακτηρίσθηκαν δασικά περίπου 2000 στρέμματα τα οποία λαμβάνονται υπόψη με αυτή τη μορφή στις πολεοδομικές μελέτες.

·                     Κηρύχθηκε ευρεία έκταση 1000 στρεμμάτων ως «ιδιαίτερου κάλλους και αρχαιολογική» για να προστατευτούν τα παλαιοντολογικά ευρήματα της περιοχής, τα οποία τονίζεται, ότι ευρέθησαν εκτός της ΖΑΑ (250μ. Ν.Α.).

·                     Με το ΠΔ περί προστασίας του ορεινού όγκου του Πεντελικού Όρους επιβλήθηκε περαιτέρω δέσμευση προστασίας 900 στρεμμάτων, ε­ντός της οποίας επιτρέπονται μόνο κοινωφελείς λειτουργίες, όπως τελικά απεφάνθη το ΣτΕ με το 246/2000 Πρακτικό Επεξεργασίας.

Στις αρχές του 2012, μετά από ενέργειες του τότε ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου και σχετική παρέμβαση, άρχισε προσπάθεια σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ για επίλυση του προβλήματος.

Τo Μάρτιο του 2013, σε συνέχεια της παραπάνω προσπάθειας και ύστερα από προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά  προς τον Αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη, δόθηκε εντολή επίσπευσης των διαδικασιών.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΑΟΟΑ, με το Γενικό Δντή Αντγο Αθανάσιο Κουτρουμπέλη, το Δντή Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτριο Αντωνακόπουλο τοπογράφο μηχανικό, τον Μιχαήλ Βιδάλη τοπογράφο μηχανικό και το Νομικό Σύμβουλο του Οργανισμού, Χαράλαμπο Κουτσό μετείχε συνεχώς σε συσκέψεις στο ΥΠΕΚΑ, με το νομικό σύμβουλο κ. Καρατσώλη και με τους Αναπληρωτές Υπουργούς Σταύρο Καλαφάτη, αρχικά και Νίκο Ταγαρά στη συνέχεια, προκειμένου να υποδείξει τα προβλή­ματα που υπήρχαν και να προτείνει λύσεις. Οι επαφές εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα, πριν την εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή, με σκοπό να περιληφθούν δια­τάξεις, που επιλύουν τα ειδικότερα προβλήματα ένταξης, που είχαν εντοπιστεί και αφορούν την έκταση του ΑΟΟΑ.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών ήταν η κατάθεση και η ψήφιση από τη Βουλή του Νόμου 4280/2014 (ΦΕΚ 159) που δημοσιεύθηκε στις 8-8-2014, με τίτλο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση, βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών, ρύθμιση δασικής νομο­θεσίας και άλλες διατάξεις».

Με τον νέο Νόμο μεταβάλλεται ριζικά η πολεοδομική νομοθεσία και δίδεται η δυνατότητα πολεοδόμησης, υπό νέα αντίληψη. Συγκεκριμένα επιβάλλεται η παραχώρηση στο δημόσιο του 50% της έκτα­σης των ενδιαφερομένων, προκειμένου να πολεοδομηθεί το υπόλοιπο και στην πε­ρίπτωση του ΑΟΟΑ αποδίδεται το σύνολο των δεσμευμένων εκτάσεων.

Με την ψήφιση του Νόμου, επιλύθηκε με τις ενέργειες της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας, ένα πρόβλημα που απασχολούσε εδώ και 40 έτη μεγάλο αριθμό στελεχών των ΕΔ. Με δεδομένη τη συμπαράσταση της πολιτικής ηγεσίας έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα, να ολοκληρωθούν μια σειρά διαδικασιών έτσι ώστε ο Οργανισμός να μπορέσει να ικανοποιήσει τα περίπου 2000 μέλη του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου