O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ Στα άδυτα του μνημείου

Στα άδυτα του μνημείου
Η ψηφιακή τεχνολογία «επιστρατεύεται» κι εκείνη για την ανασκαφή στην Αμφίπολη. Οι τεκμηριώσεις του συνόλου των ανασκαφών γίνονται με ψηφιακά μέσα, χωρίς βέβαια να σταματήσει η χρήση και συμβατικών.

Είναι μια κατάκτηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η οποία εφαρμόζεται σε σημαντικά μνημεία.Το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε χθες στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό αξονομετρικό σχέδιο,
το οποίο δείχνει με λεπτομέρεια τη μορφή των δύο χώρων καθώς και τους δύο πρώτους διαφραγματικούς τοίχους.
Η αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου έγινε από τον αρχιτέκτονα του ΥΠΠΟΑ κ. Μιχάλη Λεφαντζή και παρουσιάζει και τη θέση των γλυπτών (σφίγγες, Καρυάτιδες) που έχουν εντοπισθεί. Οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίζονται από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με αμείωτη ένταση.
Η αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων συνεχίζεται οριζόντια και σε όλη την έκταση του χώρου, ανάμεσα στον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες και τον τρίτο τοίχο, ώστε να επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση των πιέσεων και να διασφαλίζεται σταθερά η στατική επάρκεια του μνημείου, σύμφωνα με τις αποφάσεις της διεπιστημονικής τεχνικής ομάδας. Οι εργασίες συντήρησης και στερέωσής τους επίσης συνεχίζονται.
Στα άδυτα του μνημείου
Στους «Τάιμς»
Στα αρχαιολογικά ευρήματα στην Αμφίπολη αναφέρεται δημοσίευμα στη «Νιου Γιορκ Τάιμς», υπογραμμίζοντας την ανακάλυψη των δύο Καρυατίδων, «οι οποίες θεωρείται ότι προστάτευαν τους θησαυρούς του τάφου, που χρονολογείται κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.» και ότι αρχαιολόγοι «τον χαρακτηρίζουν ως τον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα».
Στα άδυτα του μνημείου
Oπως επισημαίνεται, «τα ευρήματα που υποδηλώνουν ότι πρόκειται για τον τάφο ενός εξέχοντος προσώπου της αρχαίας Μακεδονίας την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχουν οδηγήσει σε διάφορες εικασίες για την ταυτότητα του νεκρού».
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Οργασμός για τις ετοιμασίες της αναπαράστασης
Οργασμός υπήρχε χτες όχι μόνο στον ανασκαφικό χώρο του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη, αλλά και στο αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων. Στο τελευταίο βρέθηκε και η Κατερίνα Περιστέρη και οι συνεργάτες της, βάζοντας τις «τελευταίες πινελιές» στην πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου.
O αρχιτέκτονας της Α' ΕΠΚΑ και δεξί χέρι της Κατερίνας Περιστέρη από το 2011, Μιχάλης Λεφαντζής (φωτογραφία) βρέθηκε από προχτές στην Αμφίπολη ετοιμάζοντας την εντυπωσιακή σχεδιαστική αναπαράσταση. Ο ίδιος μαζί με την κ. Περιστέρη παρουσίασαν τον Μάρτιο του 2013 στην 26η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και στη Θράκη, για πρώτη φορά την αναπαράσταση του Τύμβου Καστά με τον λέοντα της Αμφίπολης στην κορυφή.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=64061732

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου